vvdes_banner_10.jpg
De oprichting
Op 2 oktober 1922 waren het 13 jongens, op één na allemaal uit het 'rooie dorp' in Nijverdal, die voetbalvereniging Herakles oprichtten. Na een korte periode te hebben gespeeld op het oude korfbalveld bij 'Dalzicht', werd in 1923 het veld bij 't Stort (ut Stut) betrokken. Op last van de Twentse Voetbalbond moest de naam veranderd worden omdat er al een vereniging bestond met dezelfde naam. In juli 1928 werd daarom tijdens een ALV de naam veranderd in v.v. D.E.S. (Door Eendracht Sterk).

Jaren 30 t/m 40
Tot 1931 werden er uitsluitend oefenwedstrijden en toernooien gespeeld. In het seizoen 1931-32 nam de voetbalvereniging DES voor het eerst deel aan een competitie en ze werden ook direct kampioen. In juli 1933 verhuisden we naar een nieuw veld. 'Erve Teesselink' aan de Spoorstraat zal tot 1950 onze thuishaven zijn.
In 1934 werden de rood-zwarten opnieuw kampioen en mochten ze, na het winnen (1-0) van de beslissingswedstrijd tegen Sparta Enschede, deelnemen aan het kampioenschap van Nederland. De finale werd met 2-3 van GVVV gewonnen, en zo behaalde voetbalvereniging DES de eerste en enige landstitel in haar bestaan.
Ook in de oorlogsjaren werd er, zo goed en zo kwaad als mogelijk was, gevoetbald. Tot het moment dat er borden langs het veld geplaatst moesten worden met daarop de tekst 'Verboden voor Joden'. Het bestuur heeft daarom op 1 mei 1942 besloten de vereniging tot nader order te ontbinden. Na het einde van het oorlogsgeweld werd de draad dan ook direct weer opgepakt. 
Vanaf het seizoen 1946-47 zijn we aangesloten bij de K.N.V.B.

Jaren 50 t/m 80
Het huidige Sportpark werd eind 40-jaren bouwrijp gemaakt en vanaf juni 1950 konden we onze wedstrijden afwerken op 'Erve Gagelman'.
1952-53 was een uitstekend seizoen en na het behalen van het kampioenschap mochten we wederom meedoen aan de strijd om de nationale zaterdagtitel. Ditmaal eindigden we als derde.
In de jaren 50 tot en met eind jaren 60 hadden de rood-zwarten een voortreffelijk elftal. Ze speelden dan ook nagenoeg ieder jaar op het hoogst haalbare niveau. 
Bij de intreding van de 1e klasse in 1970 hebben we echter de boot gemist. Mede door de opkomst van andere sporten degradeerden we 2 jaar later naar de 3e klasse en moesten de rood-zwarten in de jaren er op een toontje lager zingen.

Jaren 90 tot heden
Nadat voetbalvereniging DES in het seizoen 2001-2002 promoveerde, door op de laatste speeldag het kampioenschap veilig te stellen, mochten de rood-zwarten het weer eens gaan proberen in de 2e klasse. Vooraf werd gehoopt op klassebehoud, helaas bleek het jonge team (nog) niet klaar voor de 2e klasse. Uiteindelijk werd het een teleurstellend seizoen, met als dieptepunt degradatie naar de 3e klasse.

Nadat DES 1 in het seizoen 2005-2006 opnieuw kampioen werd, mochten de rood-zwarten het weer gaan proberen in de 2e klasse. Na een goede start van de competitie kwam DES aan het einde 1 doelpunt te kort om zich te handhaven in de 2e klasse. Sindsdien speelt DES in de 3e klasse D.

Hoofdsponsor:

Sponsorkliks