vvdes_banner_10.jpg
Zaterdag 24 september 2022, DES JO19-1 krijgt op bezoek SC Balkbrug-Avereest een jeugdcombinatie tussen de voetbalclubs Balkbrug(1927) en Avereest(1993) een zondagclub en een zaterdagclub. Spelen op sportpark de Balk(hoe origineel) en hebben 2 kantines! Na afloop van de wedstrijd kwam ik in gesprek met de grensrechter van dit team, Mark Schoenmaker en hij zei dat deze combinatie het mogelijk maakt dat de jeugd van beide verenigingen nog op een redelijik niveau kunnen spelen. Wel moet de trainer van het 1e ook dit team trainen, en dat doen we bij DES natuurlijk niet want wij hebben onze eigen topper, Martijn Völkers

Opstelling DES:
Doel: Nick Dekker
Verdediging: Bertho Brinkman, Milan Beuze, Len Ponsteen, Thijmen ten Hagen
Middenveld: Ruben Tijhof, Quint Mensink (c), Renzo Poelakker, Sep Ponsteen
Aanval: Tom de Jong, Thijs Mensink
Wissels: Willem Praas, Vince Kamphuis, Luca Fransen
Afwezig: Seth Jansen(soms moet er ook gewerkt worden)

Staf:
Trainer: Martijn Völkers
Assistent Scheidsrechter: Christian Grave
Teammanager: Jan Heerdink
Scheidsrechter: Herrald Wijnen(ze noemen hem ook wel eens Robert)

De oplettende toeschouwers, en dat waren er weer veel zagen dat Nick van Egmond er niet bij was en tot onze vreugde kunnen wij mededelen dat na veelvuldig overleg de trainers van JO19 en DES 1 is besloten dat Nick de overstap naar DES 1 lijkt te maken. Dit klinkt heel cryptisch, maar de puntjes moeten nog wel op de spreekwoordelijke i worden gezet. De overstap van een 17 jarige naar ons vlaggenschip betekend dat de admiraal van dit schip met zijn matrozen deze scheepsjongen goed moeten opvangen, en dat bijvoorbeeld Napoleon of om een uitstapje te maken naar de TV, grote smurf niet in hoeft te grijpen. De wedstrijd begon voor de jongens/mannen van de DES voortvarend, met vanaf minuut 1 kansen voor Quint, Thijs, Ruben, Tom, Thijs, QuintThijs, Quint. Tussendoor kreeg Renzo nog een panna te verwerken, en schoot Tom een vrije trap huizenhoog over, terwijl hij dit veel beter kan.

Maar vervolgens was het wel in minuut 27 Tom die heel slim in de 16 meter zijn tegenstander opzocht, er langs ging maar het uitgestoken been van een balkbrugger ervoor zorgde dat Tom onderuit ging en scheidsrechter Herrald geen andere keuze had dan de bal op de stip te leggen. Quint nam als aanvoerder zijn verantwoordelijkheid en schoot de bal strak in de netten. 1-0

5 minuten later dacht Tom, ik probeer het nog een keer maar een licht tikje was niet voldoende om de scheidsrechter te overtuigen. Luca kwam voor Sep in het veld en Willem voor Thijmen maar het overwicht van DES bleef enorm. Deden de mannen van Balkbrug dan helemaal niets, behalve een klein kansje lieten ze van het kastje naar de muur. DES bleef de veel betere partij en het was weer Quint die een hoge assist van Len via de binnenkant van de paal het doel in zag gaan. 2-0

Kort voor rust een vrije trap van Len, die Tom liet zien hoe het ook beter kan en met een bekeken schuiver de bal in het doel schoot gebruik makend van het natte veld(slimme jongen) 3-0
Maar Tom liet zich niet kennen en na een snelle uitval de bal geweldig in de kruising schoot, iedereen op de banken en terras zagen dat het goed was, maar niet de scheidsrechter die vond dat de vrije trap vooraf gaand aan de aanval niet correct was. En de scheidsrechter heeft altijd gelijk!

Na een heerlijke beker thee aangeboden door Jan en Vince begon de 2e helft zoals de 1e was geëindigd, met een aanvallend DES en een kansje voor Balkbrug. Ondertussen in de dugout een gesprek op hoog niveau tussen de teammanager van DES en Thijmen, Sep en Vince over vriendinnen en uitgaan en hoe je met beiden verstandig en respectvol moet omgaan!

In minuut 53 was het Thijs , overgekomen uit JO17 na een goed overleg tussen Martijn en Jasper die er 4-0 van maakte na een assist van de vandaag geweldige keeper Nick die naast een meevoetballende keeper liet zien dat hij zijn doel ook schoon kon houden. Natuurlijk wel met een geweldige verdediging met centraal Len en Milan die samen met de aanvallende backs niets weggaven.

Vervolgens kwam Vince in het veld voor Willem die zijn frituurblaren kapot zag gaan, Thijnmen kwam voor Quint die ook nog bij DES 1 op de bank moest/mocht/wilde en Sep kwam voor Thijs die een geweldige wedstrijd speelde, met een trotse moeder langs de kant en een trotse vader die geen voetbalkwaliteiten heeft, wel aardig kon volleyballen en ambtenaar is.

Quint kwam vervolgens nog voor Ruben, die met hamstring achtige klachten van het veld ging. Na nog weer een kopbal op doel van Balkbrug, een schot van renze op de paal, Sep nog 2x overschoot, Thijs(ouders weer trots) weer in het veld kwam voor Tom die helemaal leeggespeeld was na een weekje ziek zwak en misselijk was het Renzo die ook graag zijn vader trots wilde maken, maar helelaas ging bal er niet in een een teleurgestelde vader/scheidsrechter Herrald floot voor het einde van de wedstrijd.

Bij JO19 kwam de teammanager met het idee(goed gegapt) voor een man of the match, gekozen door het team zelf, en deze 1e keer was het Thijs Mensink die de eer toekwam en zijn trainer Jasper, Martijn, Jan, Christian en natuurlijk zijn ouders blij maakte. Daarna ging de knop om want het was super Saturday en was er drank(bier en cola) en met dj voor jou/feestdirecteuren was het een super Saturday maar natuurlijk gewoon soepen op zaterdag. Om 20:00 uur ging de kantine dicht met dank ook Caroline en alle andere barmensen. Uiteraard was de avond nog niet voorbij en ging het richting Geit, Dieka en moeders de vrouw voor een glaasje en een goed gesprek. Volgende week feestweek van een 100 jarige!!! En gaat DES JO19 op bezoek bij Lemelerveld JO19

Jan Heerdink

Zaterdag 17 september 2022, DES JO19-1 ontving thuis ZAC JO19-1 uit Zwolle. ZAC is een al zeer oude voetbalclub opgericht op 1 oktober 1893!!! , dus bij de geboorte van DES op 2 oktober 1922 al 29 lentes jong. ZAC staat voor Zwolsche Athletische Club en is vergeleken met DES een grote club met 4 JO19 teams dus is JO19-1 van ZAC het beste wat ze uit Zwolle meenamen naar sportpark Gagelman.

Opstelling DES:
Doel: Nick Dekker
Verdediging: Vince Kamphuis, Milan Beuze, Len Ponsteen, Thijmen ten Hagen
Middenveld: Ruben Tijhof, Quint Mensink (c), Nick van Egmond
Aanval: Luca Fransen, Renzo Poelakker, Sep Ponsteen
Wissels: Willem Praas, Tom de Jong, Wouter te Wierik, Thijs Mensink
Afwezig: Seth Jansen(blessure) Bertho Brinkman(blessure maar was wel supporter, ballenjongen, theebezorger!)

Staf:
Trainer: Martijn Völkers
Assistent Scheidsrechter: Christian Grave(met 1 aaaaaaaaaa)
Teammanager: Jan Heerdink
Scheidsrechter: Robert Fransen

Het mooie weer van de afgelopen weken/maanden was wel een beetje verdwenen maar de mooie grasmat op het hoofdveld van DES was bijna te mooi om op te spelen. ZAC was voor ons een onbekend team maar speelde vorig seizoen nog hoofdklasse en gaan het dit seizoen in de 1e klasse proberen.

Martijn had zijn strijdplan voor de wedstrijd aan de jongens bekendgemaakt en deze keer begonnen we beter aan de wedstrijd. Met name een vroege tegengoal bleef uit, en al na 2 minuten was het Renzo die van 20 meter naast schoot. Het was Renzo die er veel zin in had en na 10 minuten dacht met een vliegende tackle een bal te veroveren, maar de bal niet raakte maar wel een ZAC speler die 2 meter de lucht in vloog en gelukkig niets had gebroken. Was het geel of rood? Voor een scheidsrechter altijd lastig en Renzo had geluk dat het bij geel bleef, maar wel 10 minuten aan de kant en wij met 10 tegen 11. Gelukkig liep het klokje van Robert vrij snel en na 8 minuten waren de 10 minuten voorbij!
In het verloop van de 1e helft kreeg ZAC ook nog een kans maar Nick Dekker liet zien dat hij zeer balvast is en een goede keeper van DES 1 kan worden(het verhaal van de ruwe diamant) Tom kwam Sep nog voor de rust vervangen, want een 15!!! jarige in JO19 moet je niet te snel brengen(diamant 2)

Ruststand 0-0 en met dank aan Bertho en Jan iedereen een lekkere beker thee

In de 2e helft kwam Willem in het team voor Vince. Het waren voor Willem de eerste minuten dit seizoen na zijn blessure, want hij moest zo nodig ervaren hoe heet frituurvet kan zijn. De eerste mogelijkheid na rust was er voor Tom maar die had de dozen nog om de schoenen. Daarna ging Nick van Egmond er uit, want die ging ook nog met DES 1 mee naar Marienheem en kwam Sep voor hem in de plaats. Direct een kans voor Sep in de 58e minuut. Maar in de volgende aanval aan de andere kant was het ZAC dat op voorsprong kwam, een schot werd door Milan aangeraakt en hierdoor was Nick kansloos. In de 67e minuut werd een speler van ZAC door Milan(die wel prima speelde) binnen de 16 licht aangeraakt maar het was wel een penalty, die foutloos werd ingeschoten en Nick was weer kansloos. Wel jammer voor Nick want als hij de nul hield zou hij van Jan een kan bier krijgen, om te delen met zijn 18 jarige teamgenoten, en voor de jonkies een kan ranja.

Maar gelukkig was het Sep die in de 69e minuut er 1-2 van maakte na een mooie steekbal van Quint. Ineens waren de ZAC jongens van slag een 2 minuten later was er een overtreding op Tom net buiten de 16 meter en ik zei in de dugout dat de 2-2 al in mijn boekje stond, want Tom kan iets wat velen niet kunnen bij DES nl scoren uit een vrije trap. Tom stelde mij niet teleur en bevestigde mijn grootspraak! 2-2.
In minuut 75 kwam Thijs Luca vervangen en Vince kwam in het veld voor onze frituurboy Willem. Wouter kwam nog voor Ruben. Daarna nog een kans voor Tom die helaas er niet in ging, onmiddellijk gevolg door een wissel met Luca.
Er werd niet meer gescoord, maar een mooie uitslag tegen een sterk team. Blij dat we lieten zien dat er toekomst in dit team zit en mooi dat Wouter en Thijs, na hun wedstrijd bij JO17 nog aansloten.
Daarna kwam de derde helft en werd onze boetepot, inmiddels een kannenpot aangesproken. De kannen bier en ranja werden met veel plezier leeggedronken en ook de meisjes van MO20 hadden grote dorst(misschien wel gratis!)
Volgende week ontvangen we op Super Saturday SC Balkbrug/Avereest JO19-1 die nog geen punt hebben gepakt maar dat willen we graag zo houden. We hopen dat Bertho en Seth dan weer blessurevrij zijn, maar de vervangers lieten zien dat de concurentie groot is en dat ze voor een kan heel veel kunnen!

Jan Heerdink


Zaterdag 3 september lukte het Blauw Wit ‘ 66 uit Holten niet om voldoende speelsters op de been te brengen en werd deze wedstrijd woensdagavond 14 september ingehaald, waar om 20:00 uur o.l.v. scheidsrechter Gerrit Hemmink, die terugkeerde op het oude nest, werd afgetrapt op ons eigen sportpark Gagelman.

Nadat we al geconfronteerd waren met blessures van Marieke en Aline bleek de slijtageslag afgelopen zaterdag uit tegen Enter Vooruit VR1, uitslag 5 – 5, een zware tol te hebben geëist in de vorm van blessures van Anouk en Ester die beiden de hele wedstrijd aan de kant hielden. Tel daarbij op dat Elianne afwezig was, Romee later kwam i.v.m. schoolverplichtingen en Kirsten al in de 2e minuut uitviel met eveneens een aan de wedstrijd in Enter overgehouden blessure en het was passen en meten voor trainer Bert Huesken.

Gelukkig konden we ook nu weer beschikken over speelsters uit MO20, deze avond maar liefst 4 te weten Ashanty, Lieke, Nardos en Kayleigh, waarvan de eerste drie direct in de basis begonnen, o.a. omdat ook Daphne en Sacha niet geheel ongeschonden uit de Enterse strijd waren gekomen. Positief punt was dat Marieke toch weer een aantal speelminuten mocht en durfde te maken.

Aan de aftrap had Bert gekozen voor de volgende 11 speelsters: Desiree – Kirsten – Marijke – Laura -Bente – Lieke – Milou – Ashanty – Nienke – Sunihta en Nardos.

Het was dus improviseren en een elftal met zoveel positiewisselingen en speelsters die nog niet op elkaar waren ingespeeld is natuurlijk geen optimale start en dat werd al snel duidelijk. DES mocht aftrappen, maar leed al na 3 balcontacten balverlies, resulterend in een solo van de linksbuiten van Blauw Wit over de vleugel. Haar schot kon met de voet worden gekeerd door Desiree en gelukkig had Blauw Wit het vizier ook nog niet op scherp staan want de rebound werd ruim naast geschoten.

Zoals gezegd moest Kirsten al in de 2e minuut het veld geblesseerd verlaten en dat leidde weer tot omzettingen met speelsters noodgedwongen op een voor hun onbekende of minder bekende positie. Complimenten in dat opzicht voor Ashanty die, gestart op het middenveld, de voorstopperpositie in moest nemen en naarmate de wedstrijd vorderde steeds meer in haar rol groeide. In de 7e minuut leidden de omzettingen opnieuw tot balverlies op het middenveld en problemen om dit in de organisatie op te vangen. Op het schot volgde een katachtige redding van Desiree. Mondjesmaat kwam DES over de middellijn, doch waren er alleen schoten van een grote afstand te noteren die de keepster van de Blauwwitten niet in gevaar brachten. In de tegenstoot van één van deze schoten wist Blauw Wit razendsnel te counteren, maar met gevaar voor eigen leven gooide Desiree zich in het 1 op 1 duel voor de bal en behoedde DES voor een vroege achterstand. Op het kwartier ging het weer bijna fout omdat er in de 16 door het midden werd uitverdedigd, iets wat alleen was weggelegd voor de legendarische laatste man van FC Twente in de vorige eeuw, Epi Drost (voor de jeugdigen onder ons: Google maar even), gelukkig ging het schot na de door Blauw Wit onderschepte bal rakelings over. DES werd in het 2e kwartier nog verder overlopen, vooral omdat een deel van de middenvelders in hun enthousiasme te aanvallend waren ingesteld waardoor het meeverdedigen er regelmatig bij inschoot en de backs regelmatig werden geconfronteerd met 2 tegenstanders per persoon. Dat kon niet goed gaan en na diverse gevaarlijke doorbraken op de vleugels die niets opleverden werd DES verschalkt door, u raad het al, een steekpass door het midden: 0–1 in de 26e minuut. Op dat moment niets op af te dingen. Na de 0-1 werd er langs de kant intensief overleg gevoerd hetgeen Bert deed besluiten in te grijpen om het middenveld in handen te krijgen. Daphne en Sacha wachtte die moeilijke taak, maar het moet gezegd DES kreeg meer grip op het spel, al reikten de combinaties niet verder dan de 16 van de tegenstander en kon slechts een vrije trap van Milou in de 31e minuut worden genoteerd die door de keepster uit Holten onschadelijk werd gemaakt. De schade leek tot de o zo broodnodige rust beperkt te blijven tot de 0-1 toen een voorzet van Blauw Wit ongelukkig van richting werd veranderd maar gelukkig net naast het doel belandde. Van beide zijden waren weinig hoogtepunten meer te beleven of het moet de pirouette van Nienke zijn geweest die misleid werd door haar eigen techniek en schijnbewegingen. Dit kunststukje verdiende een 10, ware het niet dat de landing niet geheel correct werd uitgevoerd.Toch leek het erop dat Laura voor de rust nog even wilde laten zien hoe er gescoord moest worden zodat dit in de bespreking meegenomen kon worden. Ze wilde vanuit de stuit de bal terugspelen op Desiree, maar deze eindigde met een lob over de keepster in het eigen doel. Schijnbaar was het haar te ver van de linksbackplaats naar het doel van de tegenstander en besloot ze het op deze manier maar even voor te doen bij het eigen doel. Het betekende de 0-2 en dat was toch wel een domper zo kort voor de rust, oftewel op een psychologisch slecht moment.

Een positieve peptalk van Bert in de rust en de nuchtere constatering van de dames zelf dat er tot dat moment niet meer inzat en het in de 2e helft alleen maar beter kon gaan, leidde ertoe dat direct na de rust de in de 1e helft uitblinkende Nardos een steekpass op Sunihta lanceerde. Helaas had Blauw Wit het trucje door. Zouden ze bij Enter Voorruit – DES zijn wezen spioneren? Het spel ging tot de 60e minuut over en weer, van ‘box to box’ zoals de Fransen zeggen, maar het leidde aan beide zijden niet tot kansen, of het moet een verdwaalde hoge bal zijn van Blauw Wit die verkeerd werd ingeschat door de verdediging van DES, resulterend in een schot dat ver naast ging. In de 61e minuut kon dan toch het in grote getale opgekomen publiek bijna op de banken toen een corner op maat van Milou door Sunihta krachtig werd ingekopt, maar helaas rakelings naast. Het had de op dat moment verdiende aansluitingstreffer kunnen zijn, maar 10 minuten later viel de 0-3 aan de andere kant toen een op het middenveld door DES ongelukkig uitverdedigde bal tegen het lichaam van de spits van Blauw Wit belandde die zichzelf daarmee onbedoeld in de diepte lanceerde. Inmiddels waren Marieke en Loes in het veld gekomen en volgden weer een aantal omzettingen in de veldbezetting. Tja, als er door de bekerwedstrijden geen tijd meer is om oefenwedstrijden te spelen moeten technische foefjes maar tijdens die wedstrijden worden geprobeerd zal Bert wel hebben gedacht. Het leek goed uit te pakken want in de 72e minuut kapte Marieke zich op een van haar bekende manier vrij en een venijnig schot werd met moeite door de keepster van Blauw Wit gepareerd. Vervolgens deed Loes haar duit in het zakje door op rechts prima langs de lijn door te gaan, de achterlijn op te zoeken en een perfecte voorzet af te geven, ware het niet dat de collega-aanvallers zich niet op tijd hadden weten te positioneren in de 16. Tussentijds waren er nog een als voorzet bedoeld schot van Blauw Wit dat rakelings over het DES doel verdween en aan DES-zijde een 1-2 tussen Romee en Sunihta die in schoonheid stierf in de 16 van de tegenstander. Een eretreffer zat er deze avond helaas niet in en het bleef bij 0-3. Een verdiende overwinning voor Blauw Wit dat zich vooral in de omschakeling de meerdere toonde van DES.
Gelukkig hebben we dit seizoen nog 3x de mogelijkheid revanche te nemen.

Ja u hoort het goed: 3x. DES VR1 was ingedeeld in een poule met eerst 10 ploegen, maar daar zijn er nog maar 7 van over. Zou de angst voor de vrouwen hoofdmacht van DES er al zo vroeg inzitten, want naast Blauw Wit en Hulzense Boys VR2 zijn alle tegenstanders onbekenden van elkaar? Er wordt dit seizoen heel wat afgereisd met tegenstanders als FC Zutphen, SC Klarenbeek, Ruurlo en Sportclub Brummen. Wat na de wedstrijd tegen Blauw Wit rest is de constatering dat het gemis van Aline, Anouk, Elianne, Ester en Marieke (alhoewel laatstgenoemde redelijk lijkt te herstellen) niet eenvoudig op te vangen is, maar dat wisten we omdat we dit seizoen met een minimale selectie te maken hebben. Alhoewel we Elianne en Kirsten ook bij de volgende wedstrijd moeten missen hoeven we daarvoor niemand te motiveren want die volgende bekerwedstrijd is tegen de buren van Gagelman, De Zweef VR2. Aanvang 12:15 uur, aan de roodzwarte kant van ons prachtige sportpark.

Pieter Molenaar
DES VR1 – De Zweef VR2 2 – 0

De zon scheen nog volop toen op zaterdag 17 september rond 12:25 uur (de wedstrijd van MO20 liep uit) onder de bezielende leiding van scheidsrechter Gert de Vries werd afgetrapt aan de Noordzijde van Sportpark Gagelman.
Een heuse derby stond op het affiche van deze laatste bekerwedstrijd in de poule tussen de vrouwen van DES en de buren van De Zweef.

Nadat ook Romee moest worden toegevoegd aan de lange lijst met blessures, Anouk het niet aandurfde aan te treden na de warming up en ook keepster Desiree tijdens die warming up moest afhaken met duizeligheidsklachten, moest noodgedwongen weer een beroep worden gedaan op de speelsters van MO20.

Dankbaar zijn we dat zij met maar liefst 6 speelsters aansloten, terwijl ze al een wedstrijd in de benen hadden. Keepster Lonneke en verdedigster Bente begonnen zelfs in de basis, terwijl Cheyenne, Liv, Marith en Nardos plaats namen op de bank naast de uitgevallen keepster Desiree. De rest van de basis werd gevormd door speelsters van VR1, te weten Laura, Marijke, Daphne, Loes, Milou, Sacha, Nienke, Sunihta en Marieke. Laatstgenoemde leek geen last meer te hebben van de blessure die haar een tijdje aan de kant had gehouden.

Na een voorzichtig begin was het De Zweef dat het voortouw nam met schoten net over en een tweetal reddingen van Lonneke waarvan één met behulp van de paal. Het eerste wapenfeit van DES volgde pas in de 16e minuut, toen Loes Marieke lanceerde over de vleugel, maar haar voorzet bereikte net spits Sunihta niet. Na een 1-2 tussen Milou en Sunihta die smoorde in de 16 van de tegenstander was het De Zweef dat gevaarlijk bleek met schoten naast en over, een uitgekiende lob net over en een te zachte inzet na een mislukte uittrap aan DES-zijde.

De spits van De Zweef bleek vooral het eerste kwartier een ware plaaggeest voor de defensie van DES. Naarmate de 1e helft vorderde kreeg Bente echter steeds meer grip op haar en nadat zij werd afgelost door Marith wist ook die na verloop van tijd het gevaar van De Zweef in te dammen. Beiden deden dat samen met Marijke die als laatst man (vrouw) prima rugdekking verzorgde. Tel daarbij op dat Daphne de linksbuiten van De Zweef een beroerde middag bezorgde en ook opbouwend van groot belang was voor het team, en de verdediging van DES stond als een huis. Het was DES dat na een klein half uur definitief het heft in handen nam om dat de rest van de wedstrijd ook niet meer weg te geven. Een schot van Marieke ging naast en wat volgde was een spervuur van schoten met reddingen van zowel de keepster als speelsters van de Zweef voor de lijn en op de lijn. Na een redding van de keepster op de rand van de 16 belandde de bal voor de voeten van Laura en die aarzelde geen moment en haalde snoeihard uit. Haar inzet kreeg teveel effect mee en leek naast te gaan, ware het niet dat Sunihta in een reflex de bal met het hoofd de juiste richting meegaf zodat deze in het doel van De Zweef belandde: 1-0. Wissels Liv voor Loes en Cheyenne voor Marieke pasten zich moeiteloos aan en er werd volop door gecombineerd richting het vijandelijke doel. Toch was het De Zweef dat tekende voor de laatste kans op slag van rust met een afstandsschot van de spits die rakelings over het doel van DES ging. De uitstekend leidende scheidsrechter had schijnbaar zo’n zin in een bakkie thee dat hij besloot de 1e helft met een halve minuut in te korten.

In de rust werden Laura, die moest werken, Sunihta en Sacha vervangen door Bente, Marieke en Nardos. Keepster Desiree voelde zich beter en kwam in het veld voor Lonneke.

DES ging de 2e helft door waar het de 1e helft gebleven was en dat resulteerde opnieuw in werkelijk oogstrelend combinatievoetbal van achterhoede, via middenveld naar voorhoede, waar zelfs de keepsters intensief bij betrokken waren. Ook een fikse regenbui kon dat niet verstoren. Al in de 2e minuut na rust speelde Daphne haar tegenstander uit, lanceerde Cheyenne met een prachtig dieptepas en die gaf een perfecte voorzet op maat die door Nardos werd afgemaakt: 2-0. Dat de bal via de keepster tergend langzaam in het doel hobbelde mocht de pret aan DES-zijde niet drukken. Wat restte was een 2e helft met eenrichtingsverkeer in de richting van het doel van De Zweef, met de ene combinatie nog mooier dan de andere. Het enige wat DES zich kan verwijten is dat er geen hogere score op het bord kwam te staan. Het moet gezegd dat dit ook kwam door de keepster van De Zweef die, soms zelfs ver voor haar doel, uitstekend meevoetbalde waardoor diverse dieptepasses werden onderschept voordat er gevaar uit voort kon komen. Hetzelfde uitstekend meevoetballen gold ook voor onze keepster Lonneke, die inmiddels weer in het veld was gekomen omdat Desiree helaas weer last kreeg van duizeligheid. DES won ook nog eens nagenoeg alle duels en aanvallend vielen er gevaarlijke schoten te noteren van Marith die mee opgekomen was, Liv, Sacha, Nardos en Marieke en een solo van Milou. Het leverde geen doelpunten meer op en nadat de scheidsrechter de halve minuut van de 1e helft had gecompenseerd en de blessuretijd nadat Nienke hardhandig met haar hoofd met het kunstgras in aanraking was gekomen, wat gelukkig goed afliep, was de wedstrijd ten einde. Een, op basis van het spel gedurende een halve 1e helft en een volledige 2e helft, dik verdiende overwinning voor de DES vrouwen en meiden, die daarmee de bekerpoule afsloten met 1 overwinning, 1 gelijkspel en 1 nederlaag.

Vooral ook mooi om te zien was de chemie tussen de vrouwen 1 van Bert Huesken en de meiden O20 van Marco Nijenhuis. Alhoewel we als VR1 hopen binnenkort weer op volle oorlogssterkte te zijn, is het mooi dat we door alle blessures en andere redenen van afwezigheid steeds weer een beroep op Mo20 kunnen doen!

Door haar 2 eerdere overwinningen is het De Zweef dat naar alle waarschijnlijkheid doorgaat in de beker en wij wensen onze buren van Gagelman daarbij veel succes!

DES VR1 ziet met vertrouwen de 1e competitiewedstrijd tegemoet, a.s. zaterdag 24 september om 12:00 uur thuis tegen FC Zutphen.

Pieter Molenaar
Enter Vooruit VR1 – DES VR1 5-5

Een vraag van Louis van Gaal zou kunnen zijn: “waren de aanvallers nu zo goed of waren de verdedigers nu zo slecht?”

Het eerste is het geval, al moeten we zeggen dat dit eigenlijk wel gold voor nagenoeg het hele DES team en aan de zijde van Enter Vooruit voor de nummer 10 die kwistig strooide met steekpasses.

Trainer Bert Huesken begon deze zaterdag met de volgende 11 speelsters:
Desiree – Daphne – Kirsten – Marijke – Ester – Sacha – Milou – Loes – Romee – Anouk – Elianne.
Op de bank begonnen Nienke en Sunihta en we werden ondersteund door Bente en Eline van MO20.

Helaas moesten we het stellen zonder Aline, Bente (Valk), Laura en Marieke. Laatstgenoemde moest op de laatste training voor de wedstrijd afhaken met een blessure die haar 2 weken uit de running lijkt te houden. In deze 1e bekerwedstrijd van het seizoen (Blauw Wit kon vorige week zaterdag niet) kwam Bert qua opstelling meteen met een paar verrassingen uit de hoge hoed, zoals o.a. Ester op linksback, Elianne linksbuiten en Anouk als hangende spits. Het bleken gouden vondsten want in het eerste kwartier bestormden de roodzwarten de zwartwitten met kansen voor Elianne, schoten van Sacha en Marijke en een als voorzet bedoeld schot van Anoek, al zal ze er zelf misschien anders over denken, dat net voorlangs ging. De verdediging en het middenveld stonden gedurende die tijd als een huis en namen volop deel aan het eenrichtingsverkeer richting het Enterse doel middels prachtig combinatiespel en met veel passie en inzet.
Maar ja, als je de 6 kansen en 3 afstandsschoten niet verzilverd treed een ongeschreven voetbalwet in werking en valt het doelpunt aan de andere kant, hetgeen ook nu helaas het geval was. Na nog geen enkele keer bij de 16 van DES te zijn geweest zette een perfect gegeven steekpass de spits vrij voor Desiree en die kon niet voorkomen dat Enter Vooruit in de 18e minuut, geheel tegen de verhouding in, op een 1-0 voorsprong kwam. Gingen de kopjes hangen bij DES? Absoluut niet!

Sterker nog, DES pikte het spel weer op waar ze gebleven waren en na weer een snelle actie over de linkerkant van Elianne belandde haar voorzet voor de voeten van Romee en die wist daar wel raad mee: 1-1 in de 19e minuut. Ook daarna was het eenrichtingsverkeer met kansen voor Elianne die, als ze de keeper niet op haar weg vond, de paal trof, hetgeen deze middag nog een aantal keren zou gebeuren. Elianne was deze middag qua snelheid een ware plaaggeest voor de rechtsback van Enter Vooruit die telkenmale alleen iets voorbij hoorde suizen en vervolgens in de verte de rug van Elianne zag. Deed Enter Vooruit dan niets terug? Nee, niet echt, of het moeten wat afstandsschoten van grote afstand zijn geweest die Desiree niet in de problemen brachten. Toch was er in de 29e minuut weer een strakke steekpass door het midden en je zou kunnen zeggen dat de kansen-doelpuntenverhouding bij Enter Vooruit 1 op 1 was, ditmaal resulterend in de 2-1. Ook nu bleven de ruggen bij DES gerecht en volgde weer een stormloop op het doel van Enter Vooruit, met ditmaal kansen voor Anoek en Elianne die helaas niet leidden tot de o zo verdiende gelijkmaker. En tja, u raadt het al: ondanks wat omzettingen om dit gevaar eruit te halen was er weer de steekpass door het midden, maar ditmaal liet Desiree even zien waar ze goed in is en dat is een 1 op 1 duel en zo plukte ze de bal vakkundig van de schoen van de spits van Enter Vooruit. DES kwam met de schrik vrij.

Inmiddels was Eline in het veld gekomen voor Loes en kwam Sunihta voor Anoek. Beide wissels pasten zich moeiteloos aan bij het prima verzorgde combinatiespel aan de zijde van DES, direct weer resulterend in kansen voor Sunihta, Milou en Elianne, maar ja, weer die paal… Nadat DES nog een zuivere strafschop door de neus werd geboord, een speelster maakte opzichtig hands met 2 handen, maar wellicht vond de scheidsrechter dat het geen penalty was omdat ze de bal niet klemvast had, brak de rust aan met een 2-1 achterstand. Na de rust, waarbij Bente in het veld kwam voor Sacha, was het direct weer eenrichtingsverkeer met voorzetten van Elianne en Romee die of net te zacht of net te scherp waren en geen medespeelster bereikten. In de 50e minuut besloot DES het trucje van Enter Vooruit over te nemen en een prachtige steekpass, jawel: door het midden, bereikte Sunihta die oog in oog met de keeper geen fout maakte: 2-2.
Nadat Enter Vooruit had afgetrapt vond DES het balbezit van de zwartwitten lang genoeg duren en veroverde direct de bal die via Sunihta terechtkwam bij Elianne. Die was er blijkbaar klaar mee dat al haar solo’s niets hadden opgeleverd en ze besloot maar eens van buiten de 16 uit te halen. En hoe! De bal zeilde met een boog diagonaal naar de verre bovenhoek: 2-3. Direct daarop kwam Nienke in het veld voor Daphne en ook deze wissel ging niet ten koste van het spel van DES, sterker nog: na kansen voor Sunihta, na een 1-2 met Romee, die door de keeper met de voet werd gered, een kopbal van Elianne uit een corner die door de keeper ternauwernood op de lijn werd gekeerd en een schot van Romee recht in de handen van de keeper, besloot Elianne het nog maar weer eens van afstand te proberen met een schot , ditmaal net binnen de 16 en ja hoor: wederom uiterst succesvol: 2-4.

Vervolgens kwam aan de andere kant Enter Vooruit wat meer opzetten, maar verder dan een paar afstandsschoten die simpel in de handen van Desiree belandden kwamen ze niet. Uiteindelijk wist men toch een grote kans te creëren, maar die werd door Desiree knap gered. Daarna nam DES het heft weer in handen en werd de keeper van Enter Vooruit bijna verrast door de stuit na een schot van de mee opgekomen Ester. Diezelfde Ester kreeg in de 72e minuut geel, resulterend in een 10 minutenstraf, iets wat volgens de kenners nog niet eerder was voorgekomen in het vrouwenvoetbal bij DES. De vrije trap die werd gegeven voor de overtreding was meer dan voldoende. Door de 10 man (vrouw) situatie rook Enter Vooruit bloed en raakte DES ontregelt door noodzakelijke positiewisselingen, ditmaal resulterend in een stormloop op het doel van DES.
Nadat Milou haar tot de 77e minuut perfect uit de wedstrijd had gespeeld wisselde de nummer 10 van Enter Vooruit van positie, daarbij terechtkomend in het gat in de ruimte dat was gevallen door het gemis van Ester en daar was ie weer: de steekpass. Prachtig was het om te zien hoe Desiree zich heldhaftig voor de bal wierp en erger voorkwam.

De volgende steekpass in de 81e minuut werd ook haar te machtig en de 3-4 stond op het bord. Bij Enter Vooruit groeide het zelfvertrouwen, maar na Bente op de nummer 10 te hebben gezet werd deze vakkundig uit de wedstrijd gehouden en het tij leek weer te keren. Toch ontglipte de nummer 10 Bente nog 1x waardoor ze zichzelf vrij voor de keeper zette en niet faalde: 4-4 in de 87e minuut. Na de terugkeer van Ester nam DES het heft weer in handen, maar tot echte kansen leidde dit niet. Nadat Elianne na de zoveelste passeeractie geen corner kreeg en de scheidsrechter in de tegenaanval een zuivere handsbal over het hoofd zag, mocht de hands makende speler alleen op Desiree af en tekende voor de 5-4 in de 91e minuut, tot woede en frustratie van alles wat DES was. Een enorme domper, want DES had beter lot verdiend o.b.v. het tot het eind toe goed verzorgde veldspel en een tomeloze inzet.
Of het niet geven van een vrije trap voor de handsbal voorafgaand aan de 5-4, of het inzien dat een nederlaag voor DES absoluut tegen de verhouding in was, gaf de scheidsrechter kennelijk aanleiding om nog een aantal minuten door te laten spelen, waar de wedstrijd nagenoeg niet stil had gelegen.
Op het tandvlees wist DES er nog een langdurende aanval uit te persen resulterend in een scrimmage voor het doel van Enter Vooruit met inzetten van Sunihta, Elianne en Romee, waarbij het uiteindelijk Milou was die de trekker wist over te halen en tekende voor de dik verdiende 5-5.

Conclusie: een vermakelijke wedstrijd, met aanmoedigingen van ons bijna voltallige MO20 team die met begeleiders en ouders naar Enter waren getogen en van trainer Jasper Harmsen die ons vorig seizoen, na de ‘trainersperikelen’, uit de brand had geholpen, wist DES VR1 een goed verzorgd veldspel gecombineerd met passie en strijd op de mat te leggen. Waar 3 punten verdiend zouden zijn geweest werd het gelijke spel toch als een overwinning gevierd gezien de late gelijkmaker en de conditieslag die de 1e wedstrijd van het seizoen, waarin veel gebeurde getuige ook dit verslag, toch wel was geweest. Bij een aantal speelsters resulteerde dit in diverse, hopelijk kleine, blessures.

Woensdag wordt de inhaalbekerwedstrijd tegen Blauw Wit gespeeld op ons eigen sportpark Gagelman.
Aanvang 20:00 uur op veld 4.

Zaterdag staat de derby voor de beker tegen De Zweef VR2 op het programma, uiteraard eveneens op sportpark Gagelman, maar dan wel aan de goede zijde, oftewel de roodzwarte.
Aanvang van die wedstrijd is 12:15 uur.

U bent beide keren van harte uitgenodigd!

Hoofdsponsor:

Sponsorkliks