vvdes_banner_03.jpg
DES JO19-1 tegen DOS ’37 JO19-1 wij hadden plan B

De voorbeschouwing:
Vandaag stond de laatste wedstrijd van fase 2 op het programma, de uitwedstrijd tegen DOS ’37 JO19-1 in Vriezenveen. DOS staat voor Door Oefening Sterk en DES natuurlijk Door Eendracht Sterk. De hamvraag is natuurlijk, ga je winnen door oefening of door eendracht. Maar eerst nog iets over Vriezenveen ook wel Venne genoemd. De Duitse bisschop uit Münster Bernhard von Galen, bijgenaamd Bommen Berend, plunderde en roofde rond 1665 Twente leeg. Tot aan 1665 bleef Vriezenveen gespaard, omdat het omringd was door moeras en veen. Er was maar een weg naar Vriezenveen en deze werd bewaakt door Staatse troepen. Maar in 1666 was het een strenge winter, waardoor het veen en het moeras bevroor. Vriezenveen lag open en in januari 1666 denderden 1500 ruiters van de bisschop Bernhard von Galen Vriezenveen binnen. Het dorp werd geplunderd en huizen en kerk werden in brand gestoken. Een groot aantal mensen werd gedood en de rest werd gevangengenomen. Ook nu op 10 december 2022 was het weer koud het vroor, en uit Nijverdal kwam een kolonne van 5 auto’s met Jan, Jacqueline, Nick, Thijmen en Martijn als de hedendaagse ruiters in hun mooie bolides. We kwamen niet als nazaten van Bommen Berend maar met plan B.

De wedstrijd:
Opstelling DES:
Doel: Nick Dekker
Verdediging: Willem Praas, Len Ponsteen, Milan Beuze, Vince Kamphuis
Middenveld: Luca Fransen, Quint Mensink (c), Ruben Tijhof
Aanval: Sep Ponsteen, Bertho Brinkman, Tom de Jong
Wissels: Thijmen ten Hagen, Imro Karkdijk, Melle Fransen, Wouter te Wierik en Steijn Pastink
Afwezig: Renzo Poelakker (blessure), Seth Jansen (werken), Dylan Hoogenkamp (ziek)
Staf:
Trainer: Martijn Völkers
Assistent Scheidsrechter: Andre Ravenshorst
Teammanager: Jan Heerdink
Scheidsrechter: W. Beuzel

Vandaag stond de wedstrijd ook in het teken van het afscheid als speler van JO19-1 van Vince Kamphuis. Op zijn 5e lid geworden van DES op 27 november 2009 en ruim 13 jaar later gingen de niet meer al te beste voetbalschoenen in de wilgen! Spelend op zijn favoriete plek als linksback ook wel de positie waar hij zijn hele voetballeven heeft gespeeld met wisselende successen. Maar keuzes in zijn maatschappelijke carrière botsen met zijn voetbalcarrière! Vandaag hadden we weer een andere vlagger, onze Zweedse walrus Andre die aan het einde van de voetbaldag in de kantine een “weddenschap” afsloot dat bij handhaving van DES 1 in de 3e klasse zijn karakteristieke snor gaat 
sneuvelen, waarvan akte! 

Het kunstgrasveld was natuurlijk nep en Nick Dekker noemde het een hockeyveld en past eigenlijk niet bij de uitstraling van de accommodatie van DOS ’37 met een prachtige Engelse toegangspoort waar echt gras bij hoort. Maar ondanks de kou werd er om 14:45 uur afgetrapt en was het een gelijk opgaande wedstrijd tussen 2 teams die in punten gelijk stonden. DES JO19-1 was ook vandaag weer aangevuld met 4 spelers van JO17-1. Vince hield het een kwartier vol en kreeg een publiekswissel en werd vervangen door Wouter. Het was Wouter die ook de eerste kans van de wedstrijd kreeg maar helaas tegen de paal schoot. Tom werd vervangen door Steijn.Verder gebeurde er van beide kanten niet veel nauwelijks mogelijkheden en na 45 minuten werd de warme kleedkamer opgezocht. 

Na de rust gingen de lampen van de veldverlichting aan en moest het gaan gebeuren. Imro kwam in het veld voor Luca en ook Melle kwam Willem vervangen die wat lichte klachten had. Willem zat nog maar een paar minuten op de bank toen Pa en Opa Praas nog even kwamen kijken(wonende in Vriezenveen) Toch nog even gezellig met de heren gesproken en kwam ik er achter dat Willem de voetbalkwaliteiten niet van zijn vader heeft overgenomen. Terug naar het voetballen, DOS werd sterker kreeg behoorlijk wat kansen maar Nick Dekker hield vanmiddag alles tegen zelf ballen waar Adries Noppert nog moeite mee zou hebben. Maar met nog 10 minuten op de klok was de eendracht toch sterker dan de oefening en hadden we plan B. Niet de BB van Bommen Berend maar de BB van Bertho Brinkman. Dit plan B hanteren we al zeker 4 wedstrijden want Bertho begon de competitie als verdediger maar is inmiddels spits geworden. De voetbalkwaliteiten heeft hij van zijn moeder, want zijn vader was volgens overlevering een middelmatige voetballer uit Rijssen die uiteindelijk vlagger van DES 1 is geworden. Bertho heeft zonder twijfel de voetbalkwaliteiten om DES 1 te halen, maar als technische staf zijn we al maanden bezig om het beste bij Bertho naar boven te halen. Maar in minuut 85 kwam zijn moment of fame! Een geweldige pass van Sep werd door Bertho op waarde geschat en alleen op de keeper af maakte hij geen fouten en was het 0-1. De gestolen overwinningen zijn vaak de mooiste en de 3 punten gingen in de bolides weer mee naar Nijverdal.

Nabeschouwing:
Man of the match, je zou denken dat is vandaag Bertho Brinkman maar toch weer Nick Dekker die iedere week beter en beter wordt en de deur naar DES 1 al op een kier heeft gezet. Mooi om te zien dat de aanvoer vanuit JO17-1 er ook is en het eventuele vertrek van enkele spelers naar DES 1 ook opgevangen kan worden. Zo sluiten we fase 2 af met 7 punten uit 7 wedstrijden. Niet veel maar wel spelend in de 1e klasse tegen top teams als Stevo, Lemelerveld en kampioen Den Ham. Op 4 februari 2023 begint fase 3 van de competitie met een nieuwe indeling tegen gelijkwaardige tegenstanders. Ondanks dat we best wel een jong team hebben hebben fase 1 en 2 wel laten zien dat er voldoende
kwaliteit in JO19-1 zit. Een aantal jongens doet niet onder voor spelers in DES 1. Het verschil zit hem wel in het fysieke waar de senioren mee komen en de jeugd vaak nog moeite mee heeft. Nu eerst een winterstop waar de blessures bij de verschillende teams hopelijk weer verdwijnen en we vol vertrouwen het jaar 2023 in gaan.

Jan Heerdink

Hoofdsponsor:

Sponsorkliks