vvdes_banner_09.jpg

De Zweef VR2 – DES VR1 1 – 0

Naast de derby Hellendoorn – DES bij de mannen stond er deze zaterdag nog een onvervalste derby op het programma. Vrouwen 1 van DES mocht aan de andere kant van sportpark Gagelman aantreden tegen Vrouwen 2 van De Zweef.

Een wedstrijd die eigenlijk geen winnaar verdiende, tussen 2 nagenoeg gelijkwaardige teams, werd 3 minuten voor tijd beslist in het voordeel van De Zweef. Het gaat te ver om te spreken van diefstal op sportpark Gagelman in de vorm van een gestolen overwinning, maar waar de vreugde groot was bij De Zweef was de teleurstelling nog groter bij DES.

En de dag was nog wel zo vrolijk begonnen met goedgemutste speelsters en een goedgemutste staf, nog voor de bespreking. Het te laat komen van de voltallige delegatie uit Daarle, die daarmee wel de boetepot flink spekten en het moeten wachten op de uitgelopen bespreking van JO19-1 o.l.v. Martijn (er viel schijnbaar veel te bespreken) mochten de pret niet drukken. Hoogtepunt was Nienke die zich ontpopte als Dessie, al dacht een klein meisje daar anders over door gillend haar moeder op te zoeken. Gelukkig wist Nienke het meisje later weer gerust te stellen.

Trainer Bert Huesken schakelde tijdens de bespreking moeiteloos over op het Twentse dialect. Waar een zichzelf journaliste noemende dame van SBS6 een politicus probeerde wijs te maken dat ‘liquideren’ volgens de Dikke Van Daele ook ‘wegsturen’ betekende, probeerde trainer Bert de dames wijs te maken dat ‘pom’n’ niet alleen het inbrengen van de bal in de 16 betekende, maar ook ‘schieten’. De dames keken elkaar verbaasd aan. Het kwam schijnbaar niet geloofwaardig over want helaas werd dit tijdens de wedstrijd niet in de praktijk gebracht. Het aantal keren ‘pom’n’ was op de vingers van 1 hand te tellen. Wat wel goed overkwam was de opdracht ‘kort hold’n’ waarmee Bert de dames het veld instuurde. Geef de tegenstander geen ruimte want dan zijn ze op hun gevaarlijkst, zo was gebleken tijdens de eerder gespeelde bekerwedstrijd die door de vrouwen van DES met 2-0 werd gewonnen. M.n. Daphne speelde een geweldige partij door de gevaarlijke linksbuiten van De Zweef grotendeels uit de wedstrijd te spelen. Ze werd dan ook terecht tot speelster van de wedstrijd gekozen.

Onder het motto ‘pom’n’ en ‘kort hold’n’ werd begonnen met het volgende basiselftal: keepster Desiree, Kirsten, Marijke, Daphne en Ester in de verdediging, Sacha, Milou en Laura op het middenveld en Loes, Anouk en Elianne in de voorhoede. Op de bank begonnen Romee, de van een enkelblessure terugkerende Nienke en Aline die na haar langdurige knieblessure op de weg terug nog geen hele wedstrijd kan spelen. Maar dat het goed is zo’n sterke bank achter de hand te hebben was vorige week wel gebleken toen in het laatste kwartier een 0-2 achterstand werd omgebogen in een 3-2 overwinning. Hoe anders zou het vandaag lopen in de laatste 5 minuten.

DES moest het deze dag zonder Bente en de van een kaakoperatie herstellende Marieke stellen. Dapper was het wel dat Marieke haar teamgenoten mentaal kwam ondersteunen door in de dug-out plaats te nemen. Groot respect daarvoor, zo kort na de operatie. Het getuigt mede van de uitstekende sfeer die er heerst binnen dit team!

Over de wedstrijd zelf kunnen we eigenlijk kort zijn. Het was een nerveus begin en de speelsters van beide kanten wisten zich gedurende de hele wedstrijd maar moeilijk onder deze spanning uit te spelen. Er stond dan ook veel op het spel. De Zweef was nog ongeslagen, stond gelijk met DES en AZSV, maar met een wedstrijd minder gespeeld.

Op doelsaldo stond AZSV bovenaan, gevolgd door nummer 2 De Zweef en nummer 3 DES.

Het was dus aanhaken of (voorlopig) afhaken in de race om het kampioenschap.

De nervositeit was dan ook begrijpelijk.

Het eerste wapenfeit van De Zweef was een solo actie van de linksbuiten, maar deze werd uiteindelijk toch tot staan gebracht door Daphne, waarna in de tegenaanval een schot van Anouk niet krachtig genoeg was om de keepster van De Zweef te verrassen.

Na zo’n 15 minuten op en neer golvend spel was het DES dat de wedstrijd naar zich toe trok met schoten van Elianne, Anouk en de veelvuldig goed opkomende Laura. Het was in de 31e minuut Anouk die tekende voor de grootste kans van de wedstrijd door na een splijtende pass van Elianne alleen op de keeper af te stormen. Waar Anouk naderhand zei: “ik dacht dat hij er al inlag” wist de keeper met een uiterste poging de bal dusdanig met de voet van richting te veranderen dat deze langzaam naast het doel hobbelde. De op dat moment meer dan verdiende 0-1 bleef daarmee uit. DES bleef tot aan de rust wel de bovenliggende partij, maar tot echte uitgespeelde kansen kwam het niet. Wel dacht alles en iedereen bij DES aan een strafschop toen Elianne in de 42e minuut opzichtig in de rug werd gelopen binnen de 16. De scheidsrechter, op grote afstand staand, wuifde de DES-claims weg en zo werd met een 0-0 stand de rust bereikt.

Na de rust kwam Romee voor Loes en DES ging mede onder aanvoering van de naar hartenlust dribbelende Romee door met aanvallen. Dit werd nog extra versterkt door de komst in de 63e minuut van Aline en Nienke voor Sacha en Laura. Sacha en Laura die beiden op het middenveld heel wat meters hadden gemaakt. Na zo’n 75 minuten spelen leek de vermoeidheid toe te slaan bij DES, werden duels en 2e ballen verloren en nam De Zweef langzaam het heft in handen. Dit resulteerde in een solo van de linksbuiten die haar kans schoon zag nadat Daphne ten aanval was getrokken. Haar inzet werd met veel kunst- en vliegwerk door Desiree samen met Marijke en Ester tot corner verwerkt. Ook de cornerverhouding liep op in het voordeel van De Zweef, maar tot gevaarlijke momenten leidde dit niet. Aan de andere kant waren inzetten van Nienke en Aline te noteren die eveneens niet tot gevaar leidden.

In de 88e minuut kreeg De Zweef een vrije trap waarvan men zich bij DES nog afvraagt waarom deze werd gegeven. Het schot belandde in de muur en toen de afgeketste bal daarop weer voor de voeten van de aanvalster kwam en DES verzuimde in te grijpen, volgde nog een schotpoging. Deze belandde in het uiterste hoekje maar werd daar door Desiree met een katachtige redding weggetikt. De bal kaatste via de paal echter terug op de doellijn en daar was een aanvalster van De Zweef attenter dan de verdediging van DES. Eenvoudig en ongestoord kon ze de 1-0 intikken. Een enorme deceptie. Ook nu liet DES de koppen niet hangen en wat volgde was een stormloop op het doel van De Zweef. De cornerverhouding werd met deze aanvalsdriften ook weer redelijk in evenwicht gebracht. Doelpogingen van Aline, Romee, Anouk en Elianne leverden helaas niet de verdiende gelijkmaker op.

Toen een kopbal van Kirsten uit een corner van Milou en een vrije trap van diezelfde Milou beiden over het doel verdwenen was de wedstrijd gedaan. De scheidsrechter, good old Jan Westenbroek, vond het na 6 minuten blessuretijd welletjes. Ook hij had waarschijnlijk de indruk dat DES minimaal een punt verdiende want een reden voor zoveel blessuretijd was er niet.

De Zweef versterkte dus haar koppositie en DES moet voorlopig genoegen nemen met een stap(je) terug in de race om het kampioenschap. De druiven waren zuur want een punt was minimaal verdiend geweest. Wat rest zijn de felicitaties aan de vrouwen van De Zweef en een compliment aan nagenoeg alle speelsters van beide kanten voor een sportieve derby.

DES weet in ieder geval dat later dit seizoen nog een thuiswedstrijd tegen De Zweef volgt aan de noordzijde van sportpark Gagelman waar het gat van 6 punten, mocht dat er op dat moment nog zijn, terug kan worden gebracht tot 3 punten.

Vooraleerst staat volgende week de thuiswedstrijd tegen VR2 van Excelsior op het programma. Een wedstrijd waar hopelijk weer wat zelfvertrouwen kan worden getankt en de nare nasmaak van deze zaterdag (naderhand in de kantine) kan worden weggespoeld.

In vergelijking met eerdere verslagen heeft ondergetekende ook maar even naar trainer Bert Huesken geluisterd: ‘kort(er) hold’n’! 

Pieter Molenaar

Hoofdsponsor:

Sponsorkliks