vvdes_banner_02.jpg
En dat is 20! De competitie mocht dan wel uiterst stroef begonnen zijn met een slechts een schamel puntje in de openingswedstrijd en daarna een serie nederlagen op rij, inmiddels hebben de dames van DES zich meer dan behoorlijk herpakt. Halverwege november kwam de kentering. Onderweg werd nog een keer een nederlaag geleden tegen Den Ham, maar uit de overige 7 wedstrijden werd het indrukwekkende aantal van 17 punten gehaald. De puntenhonger bleek nog niet gestild, want vandaag moest ook MVV ’69 eraan geloven en kwam de teller op 20 uit de laatste 9 wedstrijden.

DES begon scherp aan de wedstrijd. Kort na de aftrap was de eerste kans al te noteren. De mee opgekomen Jorien zag haar inzet helaas gestuit door de keepster van Marle. Even later was ze aan de overzijde van het veld de reddende engel door een bal van de doellijn te halen. Het spel bleef de rest van de eerste helft op en neer golven. DES probeerde hert combinerend, MVV ’69 hanteerde vooral de lange bal. Het geduld van DES werd beloond toen Elianne na een rush over de linkerflank Sunihta vrij voor de keepster zette. Haar schot leek via de binnenkant van de paal binnen te gaan, maar de bal bleef in de doelmond liggen. Anouk reageerde het snelst en zette haar ploeg op 1-0. Met een vlammend diagonaal schot zorgde dezelfde Anouk niet veel later voor een comfortabele 2-0 voorsprong. Een voorsprong die tot de rust niet meer in gevaar kwam.

Na de thee loerden beide ploegen vooral op een foutje van hun tegenstander, om dan vanuit de omschakeling gevaar te stichten. DES leunde daarbij iets te veel achterover en kreeg daarvoor halverwege de tweede helft de rekening gepresenteerd. Een schot van de rand van de zestien verdween hoog in de touwen. Verder dan de 2-1 liet de thuisploeg het echter niet komen. De rijen werden gesloten en daarmee de aanvallen van MVV ’69 onschadelijk gemaakt. De uitstekend meevoetballende Marlese keepster verhinderde tot twee keer toe dat DES nog verder uitliep en zo bleef de 2-1 tot het eindsignaal op het bord staan.

Na de overwinning van vandaag vinden de dames van DES zich met 21 punten uit 14 wedstrijden terug op een keurige zesde plek. Maar liefst 20 punten werden de laatste 9 wedstrijden uit het vuur gesleept. Een prestatie van formaat voor een team dat het dit seizoen met een heel krappe selectie moet doen. Er wordt dus veel gevraagd van de dames, maar inmiddels staat er een team dat knokt voor elkaar, voor elke meter en voor ieder punt. Een team dat volgende week weer alles in de strijd zal gooien voor de volgende driepunter.
Beschuit met muisjes tijdens de wedstrijdbespreking. Anouk was deze week moeder geworden van een prachtige dochter en het team liet zich de traktatie goed smaken. Het beetje extra energie was welkom, want het zou geen gemakkelijke opgave worden vandaag. De thuiswedstrijd eerder dit seizoen ging met 0-3 verloren, dus de dames wisten dat ze vol aan de bak moesten.

Met Jorieke in plaats van kersverse mama Anouk onder de lat werd er afgetrapt op een hobbelig hoofdveld in Daarle. De eerste kansen waren voor DES, maar tot een vroege openingstreffer zoals in de twee voorgaande wedstrijden leidde dit niet. Ook Daarle creëerde in de eerste helft een paar kansen, maar ook de thuisploeg wist het netje niet te vinden. De grootste kans in de eerste helft was voor DES. Op slag van rust kopte Sunihta de bal uit een corner rakelings naast.
Na de thee was Daarle met de wind in de rug wat vaker in de aanval dan DES. De aanvallen die DES op de mat legde hadden echter wel een doelpuntje verdiend. Een paar prachtige combinaties werden helaas niet met een treffer beloond. Zo leek de wedstrijd af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel, tot Daarle het in de 80e minuut maar eens met een afstandsschot probeerde. Gedragen door de wind verdween de bal onhoudbaar voor Jorieke precies onder de lat.
Verliezen, daar doen we niet aan, leken de dames van DES te denken en ze gooiden nog één keer alles in de strijd om de gelijkmaker te forceren. De beschuit met muisjes bewees zijn waarde, want met nog vijf minuten op de klok schoot Marieke de gelijkmaker binnen. De laatste minuten en de blessuretijd die de uitstekend fluitende scheidsrechter toekende werden zonder veel moeite overleefd en zo eindigde de wedstrijd in een 1-1 gelijkspel.
DES toonde zich tevreden met het puntje. Het was een zware wedstrijd geweest en de rood-zwarten hadden het lastig gehad tegen een fysiek sterke, maar fair spelende tegenstander. Volgende week gaan de dames op bezoek bij Hulzense Boys. Daar wacht hun ongetwijfeld weer een zware pot. Met het goede spel van vandaag en de getoonde veerkracht in het achterhoofd kan er deze week vol vertrouwen toegewerkt worden naar de derby.
“Kleedkamer 6!” verscheen er in de groepsapp toen het team onderweg was naar de velden van Hardenberg ’85. Twee speelsters waren op eigen gelegenheid afgereisd. Een daarvan was al gearriveerd en gaf alvast door in welk kleedlokaal de groep zich in het prachtige rood-zwarte wedstrijdtenue mocht hullen. Op de andere was het wachten. Lang wachten. Ze trok dan wel keurig op tijd de deur van kleedkamer 6 open, maar deed dit op het sportpark van HHC, de andere Hardenbergse voetbalvereniging.

Welk tafereel ze daarbij aanschouwd heeft weten we niet, maar het had er in ieder geval voor gezorgd dat ze goed wakker was. Al na 20 seconden schoot ze 0-1 de binnen. Daarna werd het, net als in de thuiswedstrijd, een gelijkopgaande strijd. In de eerste helft had DES betere van het spel. Hoewel Hardenberg ’85 wat beter in de wedstrijd kwam, bleef DES eenvoudig overeind. Op 0-1 ruststand was dan ook niets af te dingen.

Na de hervatting was het spelbeeld nog even hetzelfde. DES probeerde de voorsprong uit te bouwen, maar moest toezien hoe de thuisploeg langzamerhand het initiatief naar zich toe trok en een licht veldoverwicht creëerde. Tot grote kansen leidde het echter niet en zo leek DES er met de overwinning vandoor te gaan. De klok tikte de 90 minuten aan toen Hardenberg ’85 de stand toch nog gelijktrok.

De blessuretijd leverde niets meer op en zo stond er 1-1 op het bord toen de scheidsrechter voor de laatste keer floot. Een uitslag die de verhoudingen op het veld wel recht deed, al blijft het natuurlijk zuur dat je genoegen moet nemen met een punt, terwijl de overwinning zo dichtbij is. Maar goed, vooraf werd getekend voor een punt, dus kan er vol vertrouwen toegewerkt worden naar de derby van aanstaande zaterdag tegen Hulzense Boys. Aanvang 12 uur, veld 2, kleedkamer 3 en, voor alle duidelijkheid: sportpark Gagelman!
DES VR1 - Hulzense Boys VR1, als je die wedstrijd op het programma ziet staan, dan kun je de uitslag alvast invullen. Steevast eindigde de derby de afgelopen seizoenen in een 3-3 gelijkspel. Zelfs de bekerwedstrijd voorafgaande aan de competitie werd afgesloten met 3 treffers van beide ploegen. Ook vandaag leek het weer die kant op te gaan, maar uiteindelijk stapte DES met een zwaarbevochten 3-2 overwinning van het veld.

Net als vorige week was er weer een vroege treffer te noteren. Het record van Marissa hield echter stand. Geen 20 seconden deze keer, maar met 90 seconden nestelde Lizanne zich op een keurige tweede plaats. De keepster van Hulzense Boys kwam in botsing met Sunihta, die met haar lip de bal verlengde. Het woord assist kon ze even niet uitspreken, maar ze kreeg hem wel op haar naam toen Lizanne de bal in het lege doel schoof. Beide ploegen kregen daarna de nodige kansen. Hulzense Boys raakte de paal en DES was een paar keer dicht bij een verdubbeling van de score. Uiteindelijk was het de thuisploeg die als eerste het doel weer wist te vinden. Weer was het Lizanne. Met een harde knal vanaf rechts zorgde ze voor een comfortabele 2-0 ruststand.

Ook na de thee was er weer een vroege treffer te noteren voor de rood-zwarten. Alleen deze keer belandde de bal in het eigen doel. DES leek er even van geschrokken en gaf de bezoekers de kans om zich terug te knokken in de wedstrijd. De 2-2 halverwege de tweede helft was het logische gevolg. De thuisploeg herpakte zich daarna en begon weer vaker de weg naar voren te zoeken. Met nog 10 minuten op de klok betaalde dat zich uit toen Anouk goed voor de keepster kwam en de 3-2 binnen kopte. Hulzense Boys zette nog een keer alles op alles om de traditionele 3-3 uit het vuur te slepen en was er tot 2 keer toe dichtbij. Mede dankzij goed keeperswerk van Anouk hield DES stand en zo werd de ban dan eindelijk gebroken.

Met de 3-2 overwinning van vandaag komt DES op 10 punten uit de laatste 4 wedstrijden. Over 2 weken mogen Hulzense Boys en DES opnieuw hun krachten meten. 3-2 in het voordeel van de rood-zwarten zou een mooie nieuwe traditie betekenen, maar de blik moet nu eerst gericht worden op de uitwedstrijd van volgende week tegen Daarle. Een opponent die dan wel laag geklasseerd staat, maar in de heenwedstrijd DES wel mooi 3 puntjes wist af te snoepen. De dames hebben dus nog wat recht te zetten.
“Het strijdplan waarmee het team de weide was ingestuurd, maakte onderdeel uit van de ingenieuze speelwijze waarop sinds het begin van de competitie frequent was getraind.”

Zo, gaan we hier even hoog van de toren blazen? Nou, nee, beste volger. Bescheidenheid siert de mens en zeker de dames van DES Vrouwen 1. De openingszin was onderdeel van de taalronde tijdens de eerste Enige Onvervalste DES Vrouwen 1 Pubquiz, die op zijn beurt weer deel uitmaakte van het teamfeest waarop de dames ’s avonds werden getrakteerd. Dat de taalfout werd gespot, zal u ongetwijfeld niet verbazen. De dames kunnen niet alleen heel goed voetballen, ze zijn ook nog eens ontzettend slim. Maar ja, elk spelletje kent een verliezer en het verliezende team zal u later op onze Facebook-pagina trakteren op een leuk verslag en foto’s van een spetterend feest.

Ook het spelletje dat vanmiddag op veld 4 van sportpark Gagelman werd gespeeld zou een verliezer kennen. Kijkend naar de stand op de ranglijst zou dit zomaar eens DES kunnen zijn. ON VR1, de nummer 3 van de ranglijst kwam op bezoek. De ploeg uit Almelo had in de voorgaande 9 wedstrijden maar liefst 10 punten meer weten te verzamelen dan de dames van DES. De rood-zwarten wisten zich echter gesterkt door het goede spel en de uitstekende resultaten van de afgelopen weken en betraden vol vertrouwen het veld. Het werd een gelijkopgaande strijd, waarin DES de stijgende lijn doorzette.

Vroeg storen en hoog druk zetten, luidde de opdracht van de trainer tijdens de wedstrijdbespreking. Met de wind in de rug voerden de dames van DES dit perfect uit. De stugge verdediging van ON bleek echter lastig uit elkaar te spelen. De verdediging van DES deed daar ondanks een paar noodgedwongen omzettingen niets voor onder en zo werd het een eerste helft zonder veel grote kansen. Geholpen door de slechte grasmat en de harde wind gingen de dames van DES toch met een 1-0 voorsprong aan de thee. Het zag er een beetje knullig uit, maar de uitstekende keepster van ON had alle pech van de wereld toen een terugspeelbal via een polletje over haar voet richting het doel ging en de bal door de harde wind niet meer te achterhalen viel.

DES nam het cadeautje dankbaar in ontvangst in de wetenschap dat het in de tweede helft tegen de wind in moest spelen. ON creëerde een licht veldoverwicht, maar de verdediging van DES hield zonder al te veel moeite stand. Halverwege de tweede helft verdubbelde DES de score. Vroeg storen: Sunihta deed het uitstekend en snoepte een Almelose verdedigster de bal af. Uit een ooghoek zag ze dat de keepster iets te ver voor haar doel stond en met een heerlijke krul in de bovenhoek zette ze de 2-0 op het bord.

ON zette nu alles op alles om een nederlaag te voorkomen en DES kwam flink onder druk te staan. De aansluitingstreffer liet niet lang op zich wachten en met nog een kwartiertje op de klok werd het billenknijpen. Ondanks de tegenslag en de tegenwind voetbalde DES zich in de slotfase regelmatig onder de druk uit en tien minuten voor tijd maakte Iris aan alle onzekerheid een eind. Na een van haar befaamde rushes bezorgde Elianne haar de bal op een presenteerblaadje en moest de keepster van ON voor de derde keer vissen.

Niet veel later klonk het eindsignaal en konden de dames zich op gaan maken voor het teamfeest. Een feest dat de dames dik verdiend hebben. Het zat niet altijd mee voor de winterstop. Een krappe selectie en een paar zware blessures vergden veel van het team. De stroeve competitiestart was daarom logisch. Een neerwaartse spiraal zou verklaarbaar zijn geweest, maar die kwam er niet. Nooit verdween het geloof in eigen kunnen, nooit verdween de strijdlust. Elke zaterdag stond er weer een tot op het bot gemotiveerd team aan de aftrap en zo werd de weg naar boven ingezet met een keurige zesde plaats tot gevolg. Dat het ’s avonds nog lang onrustig bleef, zal dan ook niemand verbazen.

Hoofdsponsor

Subsponsor

Sponsorkliks